Kveta Pacovská

Il·lustració: Kveta Pacovskà

«Des de ben petita jo sabia que seria artista, tenia aspecte d’artista.

És molt bonic fer coses que no serveixen per a res, però quan les tens fan que la vida sigui més rica i meravellosa.

En aquell temps jo havia après molt de la meva àvia perquè ella sabia fer moltes coses boniques. Sovint preparava pastissos de Nadal amb ella. Van ser les primeres escultures de la meva vida. Tenien uns colors molt bonics, una textura que  m’agradava, i feien una olor absolutament meravellosa.

Això és més del que jo he tastat després.

L’àvia també em va ensenyar una pila de llibres i vaig aprendre a fer dibuixos per a les meves pròpies històries.

Cap als anys 60 vaig decidir crear i desenvolupar nous llibres que jo pogués llegir amb els cinc sentits: tocant i sentint l’objecte a través de les formes, textures, etc., et ve una història i amb els colors i altres formes et quadra tot. Llibres que jo pogués tallar i reconèixer com són per dins, saber-ne la forma, el color i també l’olor, i llavors, quan obres els ulls poder reconèixer què meravellós és poder-ho veure tot.»