Lluiti com una noia! Lluiti com aquesta noia!

Als 21 anys, l’activista pakistani Malala Yousafzai és coneguda com la nena que lluita pel dret de les nenes d’estudiar en qualsevol part del món. Si per a tu que estàs llegint, et sembla un mica estrany, per a Malala això es va convertir en un repte!

Ella va néixer a la vall de Swat, una regió conservadora en el nord de Pakistan, on, el 2008, els talibans van destruir 150 escoles per a nenes.

En aquella època, com a filla d’un professor i amo d’escola, Malala va ser incentivada a seguir amb els estudis, però havia de sortir amb l’uniform amagat dins de la motxilla per a no ser atacada. Va ser quan la jove va començar a escriure, amb pseudònim, un blog – El diari d’una estudiant pakistani – en el qual explicava els obstacles per a estudiar i seguir el seu somni de ser metgessa al seu país.

L’octubre de 2012, quan estava entrevistant i apareixent en televisió defensant el dret de les nenes a l’educació, va sofrir un atemptat en el moment en què estava dins de l’autobús que la portaria a l’escola.

Malala, que tenia 15 anys, va ser portada a Anglaterra, on va ser sotmesa a un tractament. La jove va sobreviure i va marxar a l’exili amb la família a Birmingham. Després es va convertir en portaveu d’una causa, el dret a l’educació, i va passar a viatjar pel món compartint la seva història i lluita.

El 12 de juliol de 2013, quan va celebrar 16 anys, va parlar amb una audiència de representants de més de 100 països en l’Assemblea de les Nacions Unides a Nova York. A l’octubre del mateix any, va rebre el Premi Sájarov, atorgat pel Parlament Europeu. El 10 d’octubre de 2014, a l’edat de 17 anys, Malala va rebre el Premi Nobel de la Pau (la persona més jove en tota la seva història).

El 29 de març de 2018, Malala va tornar a Pakistan després de sis anys quan es va reunir amb el primer ministre pakistanès en la capital, Islamabad. Malala va fer un breu discurs televisat i, emocionada, va dir que si depenia d’ella, mai hauria sortit de Pakistan.

Un documental sobre la seva vida està disponible a Netflix.