LA PETITA GEGANTA

Amb tan sols 16 anys, l’estudiant sueca Greta Thumberg ja és un símbol mundial. Va guanyar notorietat el 2018 quan va començar a “fer campana” un cop a la setmana per protestar davant del parlament suec amb el seu cartell:
“Vaga de l’escola pel clima”.

El que va començar com una veu solidària enmig de la multitud va guanyar milers de seguidors a tot el món, fins al punt que la Greta va ser convidada a participar en importants esdeveniments internacionals. La setmana passada, per exemple, va esbroncar al president francès Emmanuel Macron, que la va rebre al Palau de l’Elisi. “Si vostè continua actuant com si res hagués passat, vostè fallarà, i si vostè falla, vostè serà percebut com un dels pitjors brètols de la història de la humanitat”, li va dir.

En el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, al gener, va sacsejar la platea d’empresaris i polítics: “Jo no vull que vostès tinguin esperança. Vull que vostès entrin en pànic. Vull que sentin la por que jo sento tots els dies. I llavors vull que vostès actuïn. Necessitem actuar com si la nostra casa estigués en flames, perquè ho està”. 

Emocionant és també la superació en la breu, però potent trajectòria d’aquesta jove activista, que va vèncer els seus límits personals en pro de la lluita pel bé comú. Als 11 anys, a la Greta li van diagnosticar autisme del tipus Asperger, condició que ella exhibeix en la descripció del seu perfil a Twitter.

Aquella època, ella va quedar destrossada amb les imatges d’ossos polars famolencs i del desgel en els casquets polars i va caure en depressió. Va perdre 10 quilos en dos mesos i es va quedar pràcticament muda. Aleshores, va ser quan va decidir fer alguna cosa amb tanta tristesa: salvar el planeta! Cridar l’atenció de les autoritats i la societat civil sobre el canvi climàtic. “Bàsicament, això significa que només parlo quan crec que és necessari”, va explicar la nena en una conferència del TEDex a Estocolm l’any passat. “Per als autistes, quasi tot és blanc o negre. Normalment no mentim i no ens agrada participar en jocs socials, que semblen tan atractius per a la majoria de vosaltres”, va dir.

La Greta no es conforma amb el fet que les persones segueixin les seves vides sense efectuar canvis. Ella fa la seva part. A més de fer d’altaveu, l’estudiant activista no viatja més amb avió, no menja carn ni productes làctics, ja que el consum de productes d’origen animal contribueix als danys ambientals. També va pensar hàbits de consum i adoptà la regla de les tres “erres”: reduir, reutilitzar i reciclar.

I tu? Què fas per salvar el nostre planeta?
El món que nosaltres volem, depèn del que nosaltres fem!