LA INVENTORA DE LA MODA

Òrfena de mare soltera, la francesa Gabrielle Bonheur Chanel va créixer en un orfenat d’un poble on va aprendre l’ofici de la costura amb les monges. El seu destí, en el millor dels casos, era casar-se. A principis del segle XX, als 18 anys, va aconseguir la primera oportunitat professional en un taller de confecció. Era la gran oportunitat de canviar de vida i ser independent.

Enmig del camí, la jove Gabrielle va iniciar una carrera com a cantant de cabaret, quan va obtenir el renom amb el qual se la coneix, Coco, que significa “estimada”. Però la seva vocació estava lligada al món de la moda i a trencar barreres.

Pionera, Coco Chanel va obrir el seu propi negoci el 1910 a la capital de París, dedicat a la producció de barrets i després roba esportiva per a dones. En menys de deu anys, ja tenia 300 treballadors, en un embrió del que es convertiria en un imperi de la indústria de la moda.

En una època en la que les dones encara s’estrenyien amb cotilles que escanyaven la cintura per fer ressaltar el pit i vestien faldilles llargues i pesades, va decidir barrejar l’armari masculí i femení, causant una gran sensació. Gràcies a ella, i des de llavors, les dones van tenir la llibertat d’utilitzar pantalons! La seva moda, atenta al moment històric d’emancipació femenina, va ser desenvolupada atendre a una nova dona que arribava al mercat de treball i prioritzava la senzillesa, confort i estil.

A més, Coco va contribuir a popularitzar el cabell curt amb el famós pentinat “a la garçon”, demostrant que també podia ser súper femení. Per últim, la bijuteria, roba negra i el bronzejat van ser alliberats per composar el visual femení dels nous temps gràcies a la estilista revolucionària.

A partir dels anys 60, el seu estil ja era moda a tot el món. La seva roba vestia a les grans actrius de Hollywood i personalitats com la primera dama nord-americana, Jackie Kennedy. A més de confeccions, Coco va elaborar perfums amb la seva marca, com el llegendari Chanel Nº5.

Quan va morir, als 78 anys, encara van trobar a casa seva dibuixos per a una nova col·lecció de roba. Incansable fins al final.