Clara Campoamor Rodríguez va ser una de les primeres dones a exercir l’advocacia a Espanya. Des del seu escó al Congrés a la Segona República, va defensar el divorci, la igualtat entre dones i homes, i el sufragi femení.

D’orígens populars, d’ideologia obertament republicana, liberal, laica i feminista, va entrar al Partit Republicà Radical de Lerroux a l’any 1929.

Des de l’oposició parlamentària al primer govern republicà, Campoamor va defensar els sufragi universal femení durant els encesos debats parlamentaris al bienni progressista (1931-1933).

Com a resultat de la consecució del dret de vot femení, Clara Campoamor va conèixer el seu moment de màxima popularitat com abanderada dels drets de les dones.

Però Clara Campoamor era una figura política i social indomable, un esperit lliure, que no dubtà a abandonar el Partit Republicà Radical per la seva escassa preocupació en les polítiques de gènere.

Amb l’esclat de la guerra civil l’any 1936 Campoamor es va haver d’exiliar, primer a París i desprès a Buenos Aires, conscient que no era una figura gaire estimada per cap dels dos bàndols. Els republicans la veien “sospitosa” pels seus plantejaments conservadors, mentre que el bàndol franquista la considerava una perillosa activista revolucionària.