Us passem un resum de la xerrada Aquí Prou Bullying per famílies:

El Jordi Redón, formador del programa #aquiproubullying, el passat 6/2 va fer una xerrada per les famílies, per explicar el programa d’innovació #aquiproubullying, en el qual participa la nostra escola. El programa té una durada de 2 anys, amb l’objectiu de treballar detecció i prevenció del bullying, amb la participació dels alumnes. Durant aquest primer any, el claustre elaborarà un projecte específic relacionat amb la realitat de l’escola, que es durà a terme l’any vinent, amb els alumnes de 5é i 6é com a protagonistes i vetlladors d’aquest programa anti-abusos, tot i que des de l’AFA i el claustre es treballarà amb tots els cursos per tal de donar’ls-hi eines de prevenció i detecció.

Aquí teniu les idees principals de la xerrada:

– No tots els conflictes són assetjament
– L’assetjament és un maltractament de forma reiterada, intencionada i amb desequilibri o abús de poder. Normalment és un conflicte reiterat que queda crònic.
– És molt més efectiu treballar des de la prevenció que no haver d’intervenir després d’haver deixat que aquest assetjament sigui crònic.
– A l’aula, a l’escola, a casa i entre tots els membres de la comunitat educativa hi ha d’haver un treball sistèmic a favor del benestar i la bona convivència .
– parlar i poder expressar el que se sent, es viu o senzillament es percep (que a vegades correspon amb la realitat i a vegades no), és fonamental . L’instrument per fer-ho és el diàleg: entre nens, entre nens i adults i entre adults.
– És important validar el que diu el nen/a i escoltar-lo, escoltar la seva percepció encara que no sempre s’acosti a la realitat. Es tracta de veure, en un conflicte i en la convivència, com cadascú va viure un fet, i ensenyar’ls-hi que hi pot haver més d’un punt de vista, i poder-ne parlar.
– És important treballar el clima d’aula, el respecte i incorporar unes eines reparadores a la cultura del centre.
– S’ha parlat del excloure com a forma de bullying, una forma més invisible, però molt present, i dels lideratges.
– Com a cultura de centre, i familiar, s’ha d’intentar educar a no consentir violències per petites que semblin, i preguntar-se sempre perquè passen, que hi ha darrere, en les persones i els seus sentiments.
– Recordar que assetjadors i víctimes estan patint a nivell emocional i s’han de poder expressar i treballar els sentiments i percepcions de les dues parts.
– Hem parlat de tots els elements presents en una situació de bullying, visibles i invisibles, del defensor de la víctima, dels observadors neutres que no actuen per por, dels observadors propers al assetjador que silenciosament es queden al seu bàndol, de com influeix el lideratge i de com, altra vegada, explicitar i expressar i fer conscients els alumnes d’aquests comportaments farà que puguin haver més defensors i que no hi hagi un bàndol d’observatori neutres.
– També s’ha parlat dels senyals als qual parar atenció com a pares: canvis d’humor, silencis, tristesa, el fet de posar-se molt malalts, ja que l’estrés baixa les defenses i les situacions de bullying o de conflicte són estressants. La intervenció es basa en el diàleg en persones de confiança. Que els nen/es puguin parlar amb algú.

Com veieu, un tema molt ric, interessant i profund, que continuarem treballant amb el Jordi des del claustre i l’AFA amb la commissió de valors.

I aquí tenim un article molt interesant que complementa la xerrada:

“La soledad a l’hora del pati”