LA CAMPIONA DE LES MATEMÀTIQUES
La bona notícia de la setmana és la conquesta de la professora estatunidenca Karen Keslulla Unlenbeck. Als 76 anys va rebre el Premi Abel, distinció atorgada per l’Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres, des
Karen Keslulla Unlenbeck del 2003, i considerada el Nobel de les matemàtiques.

Karen és la primera dona de la història a guanyar el premi per les seves investigacions amb equacions derivades parcials de les formes de l’espai en diverses dimensions.

Nascuda a Ohio i creada a Nova Jersey, la cientista és la filla més gran d’un enginyer i una artista. Als 12 anys ja demostrava interès per l’astrofísica.
Primer va estudiar física i després matemàtiques. En un ambient predominantment masculí, es va enfrontar amb prejudicis per aconseguir una oportunitat, espai i reconeixement. Deien que el lloc de la dona era a casa, tenint cura dels fills.

Es va casar amb el Bioquímic estatunidenc Olke Uhlenbeck, d’aquí el seu cognom. El seu sogre també era un famós Físic, l’holandès George Uhlenbeck. Ambdós van ser inspiradors e incentivadors en la seva trajectòria.

Amb més de 50 anys dedicant-se a la carrera, Karen va denunciar els prejudicis contra les dones i les dificultats en els espais professionals de les matemàtiques: “Sóc conscient que sóc un model per a les dones joves en el camp de les matemàtiques i, en part, per això estic aquí. Tot i això és difícil ser un model perquè el que realment has de fer és demostrar als estudiants que una persona imperfecta pot triomfar”.