Els sindicats FETE-UGT, FECCOO i STES.i, en col·laboració amb la Secretaria de estado de Igualdad i l’Instituto de la Mujer, acaben de fer pública una guia didàctica que té com a objectiu recuperar la memòria de les mestres de la II República, retornant-les la veu, mostrant les seves aportacions a la modernització de l’ensenyament, així com el paper que van tenir en la conquesta dels drets de les dones.El contingut de la unitat és el següent:

1.- La II República i les Dones.
2.- Educació i Coeducació en la II República.
3.- Les mestres republicanes. Dones valentes i compromeses amb l’educació en igualtat.
4.- Les mestres en la escola rural de la República.
5.- La repressió de les mestres republicanes.
6.- Les mestres de la República en el record.

La guia didàctica està  disponible en línia i en pdf (10,4 MB).

D’altra banda, el programa de ràdio De este a oeste, de l’Asociación de Emisoras Municipales de Andalucía, a través de l’Onda Local de Andalucía, ens acosta a aquestes dones en una conversa amb Luz Martínez, secretària de Políticas Sociales de FeTE UGT.

Una educació pública, obligatòria, gratuïta, activa, laica, bilingüe i solidària que intentava acabar amb segles de discriminació per raó de sexe o de classe social.

L’educació va constituir un dels compromisos socials de la II República, l’objectiu de la qual era aconseguir la democràcia, garantir els drets de tots els ciutadans  i ciutadanes i modernitzar el país. Es tractava de configurar l’estat docent, la defensa d’una República capaç d’educar a ciutadans i ciutadanes compromeses amb la construcció d’una nova societat, que deixés enrere l’obscurantisme i les desigualtats d’altres èpoques.

Malauradament, els plantejaments de la II República van tenir una plasmació incompleta i efímera. La sublevació feixista acabà amb les il·lusions de canvi social i l’activitat reformadora en tots els terrenys, entre ells, el de l’educació. Conseqüentment,  molts dels aspectes que aquí es destaquen no van arribar a estendre’s a tot el país i no aconseguiren consolidar-se. Tot i així, el seu llegat ha arribar als nostres dies i es important transmetre’l i donar a conèixer un dels millors moments de la història d’Espanya.
Dins d’aquest projecte d’educació de la ciutadania ocupaven un lloc privilegiat les mestres republicanes, que personificaven el model de dones modernes i independents. Elles serien les responsables, en bona part, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar el seu alumnat en els valors d’igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió de continguts en les aules com, sobretot, amb les seves vivències personals.

Els seus noms, vides i obra han de ser restituïts en la memòria per a formar part del llegat de  la nostra història educativa.