Programa

Cartell

La Federació de Colles de Sant Medir organitza aquesta festa amb 182 anys de tradició. Composta per 26 colles, enguany s’encarregaran de repartir 44 tones de caramels al llarg de tot el dia, en què desfilaran pels carrers de la Vila. La portadora de la bandera de la Federació serà “la Humorística de Sant Medir”, fundada l’any 1912 i que compleix 100 anys.

Durant el matí, les colles participen en la cercavila pels carrers i places de Gràcia. A migdia, missa a l’ermita i col·locació de llaçades commemoratives. I a les 8 del vespre començarà la desfilada pel carrer Gran, des de Sant Salvador fins el Pla de Salmerón, on seran rebudes per les autoritats.


La tradició de la festa de Sant Medir aplega els barris de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta.

Sant Medir

Diu la llegenda que a principis del segle IV, quan l’emperador Dioclecià va ordenar perseguir els cristians, vivia a la serra de Collserola un pagès anomenat Medir. Un dia va passar per allà el Bisbe Sever, que procedent de Barcelona, fugia dels romans. Li va pregar, en nom de Déu, que quan els seus perseguidors li preguntessin per ell els digués la veritat. Així que en arribar els soldats, Medir els va dir que el bisbe havia passat per allà mentre ell sembrava faves, cosa que era certa. Però llavors les faves acabades de plantar van créixer i van madurar a l’acte. Els romans, creient que estava encobrint Sever, li van calar foc i el van martiritzar. Encara que no és una història documentada, ha estat cantada per diversos poetes, com Verdaguer i Sagarra.

La primera romeria

El que sí que està documentat és la primera romeria de Sant Medir. Va ser Josep Vidal i Granés, un forner de Gràcia devot del sant, qui, en compliment d’una promesa, va pelegrinar fins a l’ermita, una construcció romànica del segle X, el 3 de març de 1830. Per atraure l’atenció de la gent els oferia dolços que elaborava al seu forn. Any rere any va anar guanyant adeptes i es van organitzar les primeres colles.

Font: Ajuntament de Barcelona