Per què ens hem decidit a fer un Lip Dub?

Com sabeu, enguany realitzem un projecte de cinema. Així que vam pensar per què no atrevir-nos a fer una petita filmació, ara, que en sabem una miqueta? Aleshores és quan se’ns va ocórrer la idea del Lip Dub.

A continuació, us fem arribar la definició del que els nens i nens de 2nA pensem que és un Lip Dub:

És una activitat de caire lúdic que dinamitza i cohesiona el centre, tant els mestres com els alumnes i el personal administratiu.

És una activitat real que va més enllà del simulacre i on els alumnes són els protagonistes.

Aquesta proposta ens va captivar perquè és una activitat de motivació que il·lusiona un bon nombre de persones. Una de les seves característiques és la seva espontaneïtat i frescor.

No sempre, però, plou a gust de tothom i pot haver-hi algú que pot pensar que es tracta d’una activitat innecessària en un context educatiu, i penso que tenen tota la raó. És una activitat innecessària, i que només cal fer-la si hi ha un grup de persones il·lusionades i capaces d’il·lusionar els altres. Però, no cal fer un Lip Dub per ser una “escola model”. Si una escola és diferent, prou que es veu, segur que trobarà infinitat de possibilitats creatives i expressives per motivar el seu col·lectiu.

Procés d’elaboració

Per fer el Lip Dub no vam trobar cap manual i, per tant, el vam haver d’anar cuinant a la nostra manera: una mica més de forn, una mica menys de sal…

De manera més o menys ordenada, us expliquem els passos que vam seguir:

1.- El primer de tot és fer un story-board.

2.- El segon pas, però no per això menys important, és motivar els alumnes.

3.- Elegir democràticament una cançó. Això porta polèmica, però us ho passareu molt i molt bé.

4.- Tota cançó ha de reunir les característiques següents:

• Tenir com a mínim uns 4 minuts de durada.
• Ser alegre.
• Tenir una lletra adequada i constructiva en un context educatiu.
• Tenir una estrofa repetitiva: facilita la feina.

5.- Recorregut interessant, que mostri els indrets, aules, espais del centre que siguin més rellevants per al vostre grup-classe.

6.- Assageu el Lip Dub moltes vegades per tal d’acabar de perfilar les temporitzacions.

7.- Plantegeu alguns moviments de càmera interessants.

8.- Ah, ens oblidàvem, heu de preveure contrallums…

La crònica:

El dia de la gravació: 7 de juny, a les 9h15. Els de 2n A estàvem acabant de treballar l’àlbum del trimestre i només disposàvem de dues hores per a la gravació del Lip Dub.

El fet és que aquell dia vam fer una feina de sensibilització, tothom que va poder va col·laborar: uns duent músiques, altres portant la càmera i el seu temps (l’Òscar, pare del Nil), o fent el treball de realitzador (Pedri, pare del Manuel), i l’Elena, que ens va donar un suport excepcional. Haig de dir-vos que vam fer molts assaigs abans de decidir-nos, però el temps se’ns tirava a sobre, estàvem a final de curs. Aquell dia, la tercera presa ens va semblar suficientment satisfactòria i dubtàvem si quarta presa sortiria millor. Sempre és preferible que quedi fresc, malgrat amb algun desajust, ja que tot ben quadrat a vegades és senyal d’artifici i aquesta no era la nostra intenció.

Sorpreses a la gravació

A la primera presa ens vam trobar amb alguns desajustos en el moviment de la càmera que vam corregir de forma immediata. Ens vam trobar amb espais on hi havia molts alumnes i amb d’altres buits. Vam poder fer uns canvis. La Mònica, en Jaume, l’Àngels i l’Elena s’afegien al projecte inicial. La gran sorpresa va ser que, a mesura que anàvem passant amb la càmera, vam poder veure que apareixien moviments, idees genials que ni tant sols les havien pensades, i que en aquell moment a algú se li van ocórrer. Quan vam fer la segona presa vam poder veure realment una segona versió ben diferent (la coreografia dels paraigües, per exemple, va ser una idea generada entre la primera i la segona presa). És quan te n’adones que tota la feina feta ha estat imprescindible, sobretot per generar estructura i seguretat als alumnes i mestres, més que no pas per determinar el que apareixerà a la càmera, perquè pot canviar en el darrer moment.

A la tarda vam convertir l’arxiu de vídeo a un arxiu compatible per editar, li vam afegir so. Quan s’elabora un Lip Dub podem cantar, si volem, perquè després en el procés d’edició és quan superposem l’àudio a l’original.

Ara, us podem dir que ja hem penjat les imatges, si en voleu gaudir estan a:

https://picasaweb.google.com/102242390492082019414/LipDub

Després penjàrem el Lip Dub a Youtube. Ja ens direu què n’opineu.
Us animem que proveu de fer un Lip Dub, nosaltres ens ho hem passat genial!!!

Maria Pilar Soler Gordils
Classe del Micos, 2n A

I aquest és el resultat

[tube]lrJ-GrmYwV4&[/tube]