Tota la informació

En aquesta cinquena edició prop de 70 activitats i 15 microxerrades giren entorn de temes relacionats amb la química, els boscos, la nanotecnologia, les matemàtiques i les aplicacions tecnològiques, entre d’altres.

Una gran taula periòdica és el punt d’inici de les propostes dedicades a la química, acompanyada de tallers i demostracions sobre la química al servei de la biomedicina, els metalls que s’amaguen a la sorra de la platja, reaccions químiques amb productes quotidians, pocions per als més petits, reaccions fotoluminescents i flames de colors, grans i espectaculars.

A l’espai dedicat als boscos es pot conèixer i experimentar, de la mà dels investigadors, com reviu un bosc després d’un incendi, com s’estudien els boscos madurs i com es pot saber l’edat dels arbres, quines diferències i quines semblances trobem entre els boscos marins i els terrestres.

També s’exploren alguns mètodes d’observació de la biodiversitat, des de la detecció auditiva d’aus a la participació en projectes col·laboratius d’estudi de la biodiversitat i quines són les estratègies adaptatives de les plantes.

Com a complement, un itinerari, especialment recomanat per a persones amb disminució visual, per identificar les plantes del Parc de la Ciutadella a través de l’olor, el tacte, el gust, o el so.

A les microxerrades, 15 científics parlaran del 500 aniversari de la publicació de la Concòrdia dels apotecaris de Barcelona, de les proteïnes com a peça clau de les nostres cèl·lules, el control del colesterol, la detecció de metalls pesants contaminants a l’aigua, de la homeopatia: molta aigua i poca substància i del context en què es donen els terratrèmols i tsunamis, entre d’altres.

Demostracions i tallers (hi ha més de 40 propostes) se centren en experiments que semblen màgics i jocs de mans que són científics, què hi ha de química a la cuina, com funcionen els volcans i diferents models eruptius, quines aplicacions té la nanotecnologia, què són els fractals i quin és l’origen i l’evolució de la tecnologia.

Les matemàtiques seran el centre d’un circuit de reptes matemàtics i un seguit de tallers sobre màgia i matemàtiques, papiroflèxia, construcció de flexàgons i calidocicles i diversos sistemes de càlcul com les matemàtiques vèdiques i l’àbac japonès.

Com cada any, hi ha un espai dedicat a l’observació d’astres el qual es complementa amb tot un seguit d’activitats com la fabricació de coets d’aigua, una sessió pràctica de l’ús del telescopi i la construcció d’un rellotge d’estrelles.

La relació ciència-art és present a l’espectacle de música electrònica i instruments avantguardistes com pantalles multitouch, la Reactable o l’Ipad, què en mans d’un DJ combinen tecnologia i expressió i en les instal·lacions audiovisuals interactives.

Destaquen també la participació de les escoles que presenten alguns dels seus treballs a la Festa o la Mostra Recerca Jove a Barcelona amb els treballs de recerca dels alumnes de batxillerat de la ciutat; la ja tradicional Biblioteca de ciències, amb contacontes i presentació de novetats editorials, l’espai dedicat a l’experimentació amb noves tecnologies, i una sessió de cinema i ciència en clau d’homenatge al primer vol espacial tripulat que fa ver el soviètic Yuri Gagarin.

No us ho deixeu perdre!

http://www.bcn.cat/cultura/festaciencia/2011/index.htm